Potsticker dumplings

@themmfoodies (Matthias Gouwy)

Een Aziatisch geïnspireerd gerechtje dat er tof uitziet en een plezier is om te delen aan tafel. Plaats een groot bord in het midden van de tafel en dip de dumpling voor extra smaak!

Potstickers worden eerst gebakken in de pan voor een krokant korstje en daarna gestoomd. Dit is een vegetarische versie waarbij je kan spelen met de groentekeuze (zorg telkens voor een soort kool) of je kan ook gehakt toevoegen. Als het maken en vullen van de wrappers teveel werk is kan je ook alle groentjes bakken in een pan of een wok en woknoodles toevoegen. Gebruik het dipsausje dan als saus dat je indikt met de maiszetmeel.

Ingrediënten voor 3 personen

Voor de wrappers

·        310 gram bloem

·        150 gram kokend water

·        Snuifje zout

Voor de vulling

·        1 wortel

·        1 kleine ajuin

·        Een kwart Chinese kool

·        2 teentjes look

·        3 cm gember

·        2,5 eetlepels sojasaus

·        1 eetlepel sesamolie

·        1 eetlepel rijstwijnazijn (of een andere azijn of sherry)

·        1 lente-ui

·        2 koffielepels maiszetmeel

Voor de dipsaus

·        1 Lente-ui

·        1 eetlepel sesamzaad

·        3 eetlepels sojasaus

·        1 koffielepel sesamolie

·        1 koffielepel honing

·        Gember, look en koriander naar smaak

Verzamel de ingrediënten

Bereidingswijze

Het deeg

Breng het water aan de kook en giet het al roerend in de bloem samen met een snuifje zout. Blijf roeren tot alles samenkomt en de temperatuur laag genoeg is om het verder te kneden met de hand. Kneed het deeg even totdat het een ietwat egaal oppervlak krijgt, ongeveer 5 minuten. Leg het deeg in een kom en bedek het met een vochtige handdoek of plastiekfolie. Laat het rusten terwijl je de vulling klaarmaakt.

De vulling

  1. Rasp de wortel en snij de ajuin fijn. Snij de kool in fijne sliertjes. Bak deze groentjes even aan in een pan totdat ze bijna zacht zijn. Voeg net voor het einde de geraspte of fijn gesneden gember en look toe. Doe de vulling terug in een kom en voeg de sojasaus, sesamolie, rijstwijnazijn en maiszetmeel toe. Kruid af met peper en zout en voeg eventueel ook wat fijngesneden lente-ui toe voor een frisse toets.
  2. Traditioneel wordt dit gerecht met kip of varkensgehakt gemaakt. Als je meer vlees dan groentjes hebt is het niet nodig om de vulling op voorhand te bakken. Zorg dan wel dat je even op voorhand de gesneden kool goed inzout en even laat rusten zodat je al het vocht uit de kool kan knijpen.

De dumplings

  1. Neem de helft van het deeg en laat de andere helft bedekt liggen in de kom. Verdeel het deeg in bolletjes van ongeveer 15 gram. Het is aangeraden om deze af te wegen want het vullen is gemakkelijker als alle wrappers even groot zijn. Dek de bolletjes deeg af zodat ze niet uitdrogen.
  2. Neem een bolletje deeg en druk het met je duim in een dikke ronde. Als je start van een mooie ronde is het veel gemakkelijker om te eindigen met een mooie ronde. Rol dit met je deegrol uit tot een cirkel van ongeveer 10 cm diameter en 2 mm dik.
  3. Om een mooie ronde te krijgen die overal even dik is druk je best niet al te hard op je deegrol en stop je met rollen voordat je deegrol van het deeg rolt. Anders krijg je zeer platte randen. Hou je deegrol evenwijdig met de rand van je werktafel en draai na iedere pas je deeg met 45 graden. Zo voorkom je dat het deeg teveel plakt aan je tafel en dat je een ovaal of vierkant krijgt. Als ze niet perfect rond zijn kan je een uitsteekvorm of een koffietas van de juiste diameter gebruiken om ze perfect rond te maken. Dit vergemakkelijkt het vullen.
  4. Herhaal dit voor alle bolletjes en leg de wrappers naast elkaar op tafel.
  5. Neem een wrapper en leg die in de palm van je hand met de kant die op tafel lag naar boven. Neem met je andere hand een koffielepel van de vulling en leg die in het midden van de wrapper en vouw de onderkant van de wrapper naar boven. Sluit de wrapper goed. Gebruik indien nodig wat water op de randjes. Traditioneel worden deze gesloten met een aantal vouwen waardoor de dumpling een mooie maanvorm krijgt.
  6. Herhaal met de rest van de deeg.

Bak in de pan

  1. Leg de dumplings even in de pan met wat olie totdat de onderkant mooi gekarameliseerd is. Giet dan een beetje water (ongeveer 25 tot 50ml, afhankelijk van de grootte van de pan) in de pan, sluit af met een deksel en laat de wrappers 3 tot 5 minuten stomen. Verwijder het deksel en laat het resterende water verdampen.
  2. Terwijl de dumplings stomen kan je alle ingrediënten voor het dipsausje mengen. Voeg naar wens wat geraspte look, gember en/of koriander toe. Omdat deze niet gekookt worden kunnen ze sterk doorsmaken. Voor extra pit kan je wat chili toevoegen.
De onderkant mag gekaramelliseerd zijn

Smakelijk! Geniet van je degustatie.