Pasta met Parmezaanse gehaktballetjes en tomatensaus

@themmfoodies (Matthias Gouwy)

Culinair comfort food waar iedereen voor valt! In dit gerecht staan de balletjes en de pasta centraal. Kies daarom voor een dikkere pasta, liefst met een ruw oppervlak zodat de saus er goed kan aanplakken!

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de gehaktballetjes

  • 700 gr gemengd gehakt
  • Handjevol peterselie
  • Handjevol geraspte Parmezaanse kaas (niet de gedroogde imitatie variant)

Voor de tomatensaus

  • Twee blikken (800 gr totaal) tomatenblokjes – of verse tomaten tijdens de zomer.
  • 1 kleine ajuin
  • 1 grote of 2 kleine wortels
  • 1 stengel selder
  • 2 teentjes look
  • 1 koffielepel komijnzaadjes (optioneel)
  • 1,5 koffielepel komijnpoeder (2 tot 3 als je geen komijnzaadjes gebruikt)
  • 2 koffielepel gerookt paprikapoeder
  • 1 koffielepel oregano
Verzamel de ingrediënten

Bereidingswijze

  • Versnipper de peterselie en meng samen met de geraspte Parmezaanse kaas en peper & zout met het gehakt. Gebruik wat meer kaas dan je denkt nodig te hebben. Dit geeft een heerlijke smaak in het pasta gerecht!
  • Rol het gehakt in balletjes. Maak de balletjes niet te klein zodat je ze kan aanbakken en meestoven in de saus zonder dat ze overbakken zijn. Maak ze ook niet te groot zodat je gemakkelijk een balletje samen met pasta en saus op je vork kan krijgen!
Rol het gehakt in balletjes
  • Bak de balletjes in een pan zodat ze mooi gekaramelliseerd worden. Ze hoeven niet doorbakken te zijn want ze zullen nog meestoven in de saus.
  • Snij de ajuin, wortel en selder in fijne blokjes terwijl de balletjes aan het bakken zijn.
  • Haal de aangebakken balletjes uit de pan en verwijder indien nodig het vet uit de pan. Laat ongeveer 2 eetlepels vet over.
  • Stoof de ajuin, wortel en selder aan in de pan. Gebruik een houten lepel om alle aangebakken stukjes vlees los te maken.
  •  Voeg de versnipperde look en de komijnzaadjes toe wanneer de groentjes wat zacht zijn geworden. Laat deze even meebakken en voeg dan de tomaten toe. Voeg dan ook de gerookte paprika en komijnpoeder toe en kruid af met peper en zout naar smaak.
  • Laat de saus inkoken zonder deksel totdat de tomaten hun rauwe smaak verliezen. Het is de bedoeling om een dikke saus te bekomen die aan de pasta plakt.
  • Leg de balletjes in de saus wanneer die bijna klaar is en laat ze even mee sudderen.
Laat de balletjes kort meesudderen
  • Kook de pasta in gezouten water en zet een timer 2 minuten korter dan aangewezen op de verpakking.
  • Vis de pasta uit de pot met een knijptang en voeg deze direct toe aan de saus en balletjes. Meng de pasta onder de saus en voeg wat van het kookwater toe aan de saus zodat de pasta verder kan koken. Blijf kookwater toevoegen totdat de pasta gaar is en de saus mooi dik is en aan de pasta kleeft.
  • Serveer in een mooi torentje met extra Parmezaanse kaas en besprenkel met gedroogde oregano.

Smakelijk!

Geniet van je degustatie met GELUK