Mini vogelnestjes met een twist

@themmfoodies (Matthias Gouwy)

Een Vlaamse klassieker geserveerd als fingerfood met een Aziatische invloed. Met dit gerechtje & een glaasje GELUK kan den aperitief blijven duren!

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de vogelnestjes

  • 12 kwarteleitjes
  • sojasaus
  • 600 gram varkensgehakt
  • 2 eetlepels versnipperde bieslook
  • 3 fijngesneden lente-uitjes
  • 1 eetlepel sesamzaadjes
  • 1 koffielepel sesamolie (optioneel)
  • 1cm gember & 2 teentjes look fijn geraspt
  • bloem
  • 3 eitjes, geklutst
  • panko broodkruim

Voor de currysaus

  • 2 appels
  • 1 ajuin
  • 2 koffielepels curry
  • 1 koffielepel kurkuma
  • 0,25L tot 0,5L kipbouillon

Bereidingswijze

De vogelnestjes

  • Kook de kwarteleitjes 1,5 minuut en koel ze direct af in ijswater. Pel ze voorzichtig.
  • Laat de gepelde kwarteleitjes minstens 4u marineren in sojasaus. Gebruik een plastieken zakje om de eitjes goed te bedekken.
  • Meng het varkensgehakt met de lente-uitjes, bieslook, sesamzaadjes, sesamolie, gember en look. Breng verder op smaak met peper en zout.
  • Haal de eitjes uit de sojasaus en droog ze af met keukenpapier.
  • Neem een balletje gehakt ter grootte van een grote eetlepel en vorm het in een natte hand tot een pannenkoek. Leg een kwarteleitje in het midden van het gehakt en vouw het gehakt eromheen. Zorg dat het gehakt gesloten is en een mooie ronde vorm heeft. Herhaal met alle balletjes.
  • Rol de balletjes in de bloem en schud de overtollige bloem ervan af. Wentel ze in de geklutste eitjes en bedek ze volledig met panko broodkruim. Herhaal het ei en de panko als het gehakt nog niet volledig bedekt is.
  • Verwarm het frituurvet tot 160°C en laat de balletjes per 3 voorzichtig in het vet vallen. Frituur tot de balletjes goudbruin zijn en laat ze uitlekken op keukenpapier.

De currysaus

  • Snij de appels en ajuin in fijne stukjes en stoof ze in boter tot ze volledig zacht zijn.
  • Voeg het currypoeder en de kurkuma toe en laat het even meestoven.
  • Voeg de helft van de kippenbouillon toe en pureer met een staafmixer of blender tot de saus glad is. Voeg meer bouillon toe tot je een dipbare saus verkrijgt.