Langzaam gegaarde kip

Deze smeuïge kip die samen met krielaardappeltjes wordt gegaard, zijn een nieuwe interpretatie van “kip in de oven”. De honing speelt samen met het pikante om een verrassende volle en umami smaak te geven. De frisheid van GELUK vult dit gerecht perfect aan. Zet de pan in het midden van de tafel en val aan!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 volledige kip
  • 1 eetlepel ruw gemalen zwarte peper
  • 1cm gember
  • 1 hoofd look
  • 1,5 eetlepel honing
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Chilisaus naar smaak (bv Sriracha)
  • 800 gram krielaardappelen

Bereidingswijze

  • Besprenkel de kip met zout en laat de kip minstens 4u onbedekt in de koelkast staan.
  • Rasp de gember en twee teentjes look fijn. Meng de honing, sojasaus, 3 eetlepels olijfolie en de chilisaus tot een egale saus samen met de gember en look. Voeg chilisaus toe naar smaak, het pikante gaat goed samen met de honing!
  • Snij de rest van de look overlangs in 2 en leg de twee helften met gesneden kant naar beneden in het midden van een ovenvaste pan. Leg de kip bovenop de look.
  • Verdeel de rest van de olijfolie over de aardappelen samen met wat zout. Leg de aardappelen rond de kip. Leg geen aardappelen onder de kip want deze zullen niet gaar worden!
  • Bestrooi de kip met de ruw gemalen zwarte peper. Gebruik daarna een borsteltje om de kip rijkelijk in te smeren met de saus. Druppel ook wat van de saus over de aardappelen.
  • Plaats de pan 2u lang in de oven op 150°. Controleer iedere 30 minuten en wrijf de kip opnieuw in met de saus.
  • Haal na 2u de kip en de look uit de pan. Laat de kip even rusten.
  • Zet de pan op het kookvuur en gebruik een spatel om de aardappelen plat te duwen. Bak de aardappelen dan aan beide kanten krokant.