Gekaramelliseerd Varkensgehakt

@junes_kitchen_stories (June Van Heuven)

Omdat ons bier perfect samengaat met intense smaken, bedacht chef June een bowl met rijst of rijsnoedels en gekaramelliseerd varkensgehakt. Daarbij past een fris Vietnamees slaatje als bijgerecht of voorgerecht.

Gekruid met limoengras en gember karamelliseer je het gehakt langzaam in de pan met wat bruine suiker voor een verrassend en heerlijk resultaat dat ideaal past bij GELUK.

Bowl met gekaramelliseerd varkensgehakt

Total time: 30 min

Ingrediënten Bowl

• 1 1/2 el pindaolie
• 1 / 2 ui, fijn gesneden
• 2 tl gember, geraspt of fijngehakt
• Het wit van 2 stengels limoengras (optioneel)
• 2 teentjes knoflook, gehakt (2 theelepels)
• 1 kleine Thaise chili, zaadjes verwijderd en fijngehakt
• 500 g varkensgehakt
• 5 el bruine suiker
• 2 el vissaus

Serveer met

• Rijst of rijstnoedels
• Lente ui fijngehakt
• Koriander

Vietnamees slaatje

Total time: 15 min

Ingrediënten Slaatje en dressing

• Veldsla
• 1 grote wortel, geraspt
• de bladeren van ongeveer 8 stelen elk basilicum, munt, koriander, grof gehakt
• ½ kleine komkommer, schuin in dunne plakjes gesneden
• 1 rode Thaise chili (of meer … of minder)
• ½ kopje geroosterde, gezouten pinda’s, grof gehakt
• Vietnamese dressing
• Gebakken scampi’s, kip of tofu om te serveren (optioneel)

Vietnamese dressing

• ¼ kopje vers limoensap
• 1 eetlepel rijstwijnazijn
• 2 theelepels sojasaus
• ¼ kopje vissaus
• ¼ theelepel zout
• ¼ theelepel sesamolie met wat chili
• 3 eetlepels agavenectar of honing
• 1 theelepel fijngehakte knoflook
• 1 theelepel fijngehakte gember
• 2 eetlepels fijngesneden rode ui of sjalot

Instructies Vietnamees Slaatje

  1. Maak de dressing, je kan werken met een blender of zelf fijnhakken en mengen.
  2. Was de veldsla.
  3. Snijd de groenten.
  4. Meng de ingrediënten van het slaatje.
  5. Overgiet het slaatje pas met de dressing wanneer je serveert.
  6. Werk af met de geroosterde pinda’s over het slaatje te strooien.

Instructies Bowl

  1. Verhit de olie in een grote koekenpan op hoog vuur.
  2. Voeg de ui, gember, knoflook en chili toe en kook 2 minuten.
  3. Voeg het varkensgehakt toe en kook ongeveer 2 minuten tot het overal wit is, en verdeel het vlees met een houten lepel.
  4. Voeg de suiker en vissaus toe. Roer en laat het koken zonder het aan te raken totdat alle sappen gaar zijn en het varkensvlees begint te karamelliseren – ongeveer een paar minuten. Roer het dan om en laat het opnieuw, zonder te roeren, ongeveer enkele seconden staan om meer te karamelliseren. Herhaal dit nog twee keer tot het naar uw smaak gekarameliseerd is. Je gehakt moet een mooie bruine kleur hebben.
  5. Serveer over rijst of rijstnoedels, gegarneerd met gesneden lente-uitjes. 

Smakelijk!