De organisatie van de Moederdag ontbijtpakketten is geen lachertje. De 400 pakketten worden door onze leden bezorgd op de ochtend van Moederdag, maar daar gaan vaak maanden voorbereiding aan vooraf. Deze taak zetten we als club traditioneel als uitdaging op het bord van onze kersverse stagiairs. Hun inzet voor deze actie bepaalt mee of ze het jaar kunnen bekronen met een Rotaract-pin!
Natuurlijk is dit best een uitdaging. De activiteit brengt hen daarom dichter bij elkaar! We interviewden onze stagiairs over hun ervaring bij de organisatie:
Waarom wilde je initieel bij de Rotaract? Zijn je verwachtingen ingelost?
Emma Vandevelde: Sinds we zijn afgestudeerd, zijn mijn vrienden uitgewaaierd over heel België. Onze vriendschap is niet veranderd, maar omdat ik ben teruggekeerd naar West-Vlaanderen werd het wel moeilijker om elkaar nog regelmatig te zien of spontaan af te spreken. Daardoor leek het me het ideale moment om mijn horizon een beetje te verbreden en eens wat nieuwe mensen te leren kennen. Ik had al van Rotaract gehoord via de zus van mijn vriend en het klonk als een gezellige bende. Het idee om iets terug te doen voor de samenleving, en dat terwijl ik me amuseerde met toffe mensen, sprak me heel erg aan.
Wat ik gehoord had bleek niet overdreven en sinds ik stagiair ben heb ik al veel mensen leren kennen, mensen waar ik anders waarschijnlijk niet zomaar mee in contact was gekomen. Als ik terugkom van een activiteit, of het nu afval opruimen is in centrum Kortrijk of een rally met 2PK’tjes, voel ik me altijd volledig opgeladen en voldaan. Ik kijk ernaar uit om te zien wat ik nog allemaal zal meemaken bij Rotaract Kortrijk.
Michel De Preter: Ik had al verhalen gehoord van m’n ouders die vroeger in de Rotaract zaten dat er buiten de activiteiten met de groep er ook veel aandacht wordt gegeven aan het helpen bij goede doelen. Wat me positief verbaasde was de enorme appreciatie van de mensen en hoeveel onze hulp hen helpt bij het bereiken van hun doelen. dit heeft me een boost gegeven om me er steeds zo veel mogelijk voor in te zetten.
De Rotaract draait niet alleen rond ons sociaal engagement maar ook rond netwerking. We proberen veel groepsactiviteiten te doen met onze groep maar ook met andere Rotaract afdelingen. Zo heb ik al nieuwe mensen ontmoet uit verschillende leeftijdscategorieën. Er valt veel bij te leren uit hun levenservaring. Ook bij persoonlijke problemen kan er altijd hulp gevraagd worden aan andere leden, die met plezier willen helpen. Zo hebben we een lid die momenteel zijn huis aan het bouwen is waarbij er af en toe een Rotaract-lid komt helpen bij de verschillende taken. Dit is nu nog maar mijn eerste jaar in de Rotaract maar ik ben er zeker van dat Rotaract me zal blijven verbazen.
Barbara Claerhout: Ik ging voor de eerst keer meer voor een gesprek met onze voorzitster Aline daar werd het al snel duidelijk dat de club een spontane, sociale bende is die ondanks uiteenlopende achtergronden toch verbonden is met een gemeenschappelijk doel: zich inzetten voor anderen.
Ik was aangenaam verrast om te horen dat het voor de Rotaract niet zozeer gaat over het doneren van sommen geld aan een bepaalde organisatie. Veel belangrijker voor de club is net het persoonlijke contact met de mensen die we willen helpen. De jaarlijkse traditie van de rolstoelwandeling met rusthuisbewoners of de vriendschappelijke voetbalwedstrijd van de ploeg waarvoor jullie truitjes sponsorden zijn voor mij twee heel mooie voorbeelden van dat engagement. Tot nu toe verloopt alles volgens wat ik verwacht had en ben ik nog steeds heel tevreden en fier om deel uit te maken van deze groep.
Is het al een tof jaar geweest tot nu toe? Wat was de leukste activiteit?
Julie Brabant: Absoluut. Rotaract Kortrijk is een hele tof, hechte club die openstaat voor nieuwe leden. Afgelopen jaar, organiseerden we reeds toffe initiatieven waardoor we meerdere goeie doelen konden steunen zoals Vzw De Stroom (door onze bierverkoop).
Tot nu toe, vond ik de 2PK-rally de leukste activiteit waarbij we het 50-jarige bestaan van de club vierden. Het was een hele leuke dag om de groep nog beter te leren kennen.
Jérôme D’Hulst: Tot nu toe is het al een heel tof jaar geweest. De activiteiten variëren van sport tot sociaal engagement tot een occasioneel feestje. Zelfs met corona heeft de club niet stil gezeten. Onder andere swinglessen, afval ruimen in Kortrijk, boomplantactie en Virtual Reality stagiairs activiteit waren deel van het programma.
De tofste activiteit was voor mij het Rotaract weekend. Het biedt de kans om iedereen beter te leren kennen en beter jouw plaatsje in de club te vinden.
Waarom organiseren de stagiairs de ontbijtpakketten van de Rotaract?
Pauline Brabant: Ik zie het als een soort vuurdoop om bij de club te horen en het geeft je ook een volledig inzicht in hoe alles werkt (als je later een comité-functie op je wil nemen). We leren de hele werking perfect kennen en dus ook tot in detail waarvoor Rotaract Kortrijk staat. Bovendien versterkt het groepsgevoel met de stagiairs (vriendschapsbanden worden gesmeed) en anderzijds het feit dat de andere leden hetzelfde hebben gedaan.
Heb je de andere stagiairs al beter leren kennen door het organiseren van de pakketten?
Julie Casselman: Ik denk dat we in het algemeen reeds een goede band hadden met alle stagiairs. We hangen goed samen als groep. Dankzij de ontbijtpakketten leer je elkaar ook eens kennen op een totaal andere manier, in een professionele context. Ik denk dat we toch wel kunnen zeggen dat we elkaar goed aanvullen, dat zie je aan de sponsorzoektocht waar iedereen vol voor gegaan is. De organisatie van de ontbijtpakketten maakten de groep denk ik nog hechter. We hebben een goede energie samen en doen ons best om de ontbijtpakketten tot een goed einde te brengen. Dat is ten slotte de fundraiser waar we kunnen tonen wat we waard zijn!
Wat heb je al geleerd bij het organiseren van de ontbijtpakketten?
Lucas Desauw: Het organiseren van de ontbijtpakken voor de stagairs gaat voor mij om 2 zaken, verantwoordelijkheid en groepsgevoel.
Individueel krijgen we de verantwoordelijkheid om zelfstandig sponsors te contacteren en te onderhandelen. Je treedt uit je comfortzone en sterkt je verantwoordelijkheidsgevoel aan.
Een ontbijtpakket samenstellen doe je niet alleen, dit doe je in groep. We leren samenwerken en organiseren, zo creëren we een sterkere band binnen de groep.
Het organiseren van de ontbijtpakketten is de ideale gelegenheid om de cohesie binnen de stagairs te versterken en zo de Rotaract volgend jaar als waardige leden te vervoegen.
Wat zou je vertellen aan iemand die eraan denkt om bij de Rotaract te komen?
Pauline Brabant: Niet twijfelen. Het is de beste beslissing die je kan maken! Met een toffe groep een steentje bijdragen aan de maatschappij geeft veel voldoening. Ook kom je in contact met vrienden die je niet meteen zou leren kennen omdat er leeftijdsverschillen zijn, andere hobby’s etc. Daarnaast zijn de interclubs ook leuk want op die manier leer je mensen overheen de verschillende clubs kennen, met vaak dezelfde interesses, waarden etc.
Bedankt iedereen voor jullie leuke antwoorden! We kijken al uit naar Moederdag om verrast te worden door jullie pakketten.
Wil jij ook nog een ontbijtpakket? Bestellen kan via deze knop: